onsdag, 08 oktober 2008 03:07

Galleri for hele verden

Skrevet av 

Har du eller menigheten din et ønske om å vise en del bilder på internett? Det finnes flere måter å gjøre dette på og jeg vil ta for meg tre av dem.

Sist uke var temaet Google Picasa og Google har en tjeneste i tilknytning til denne softwaren. Inne i Picasa har en knapp som du kan trykke på for å laste opp bildene til et album på internett. Enkelt og greit. Du finner tjenesten deres på http://picasaweb.google.co.uk i tillegg til at du når den via Picasa.

Men det er flere som tilbyr deg å legge bilder på nett, og en av de mest kjente er Flikr som du finner på www.flickr.com . Her kan du laste opp bilder, kommentere andres bilder, bestille diverse ting med bildene dine som utgangspunkt og melde deg inn i forskjellige temagrupper og delta med bildene dine der. En slik gruppe er f.eks. Karmøybilder som er åpen for alle som har bilder fra Karmøy.

Som gratisbruker har du en begrensing på 100 megabyte som du kan laste opp pr. måned, men ikke noen begrensing på hvor mange bilder du kan ha liggende inne totalt. I tillegg vises kun de siste 200 bildene dine. Ingenting slettes, det er kun en visningsmodus.

Skulle du ønske å opprette et galleri der du har full kontroll selv og ingen begrensinger, så vil jeg anbefale deg å ta en kikk på Gallery2 som du finner på http://gallery.menalto.com/ . Du må ha ditt eget domene på en internettserver for å bruke det. Etter installasjon kan du finne en template du liker, installere plug-ins for å få alle de funksjoner du ønsker og så er det bare å laste opp bilder.

Du kan også bruke Picasa til å laste bilder opp til Gallery2. Dette finnes som egen plug-in. Jeg liker dette systemet meget godt og bruker det selv. Men en advarsel er på sin plass. Det krever at du kjenner litt til installasjon av php script og databaser. Om dette er helt fremmed for deg så ikke fortvil. Det er helt sikkert noen i nærheten som kan hjelpe deg med installasjonen. Og supportforumet for Gallery2 yter utmerket assistanse til brukere med problemer.

Tips: Joomla og Gallery2 kan kobles sammen med en plug-in fra http://trac.4theweb.nl/g2bridge/

Svein Wisnæs

Utvandret nordmann som har slått seg ned i det brasilianske høylandet. TV, film, internett, datamaskiner og alle slags tekniske dingser interesserer ham veldig. Definitivt en geek! Men er også interessert i noe så analogt som å forvandle enkle råvarer til velsmakende retter.

Nettside www.oceanwatcher.com/
Mer i denne kategorien « Orden i bildearkivet