tirsdag, 30 september 2008 00:49

Et websystem som er lett å vedlikeholde

Skrevet av 
Joomla skjermbilde Joomla skjermbilde Svein Wisnæs

Alle menigheter vil være tjent med å ha en webside. Dette er min påstand. Den trenger ikke være avansert, men det er veldig greit å i hvert fall kunne fortelle hvem som kan kontaktes i menigheten og når de forskjellige aktivitetene finner sted.

Det finnes en god del verktøy for å lage websider i dag. Og de fleste kjenner best til verktøy der du lager siden din først, og så laster du den opp på en internettserver. Dette gjør at websiden blir vanskelig å vedlikeholde og det er som regel bare en person som kan gjøre dette i organisasjonen.

I dag bruker de fleste store websider et publiseringssystem. Dette er en software som installeres på internettserveren og som gjør at flere personer kan oppdatere sidene. Du trenger heller ikke noen spesiell software på maskinen din. Bare en webleser. Om du vil legge inn en artikkel så logger du deg inn og fyller ut et skjema. Litt i samme stil som det å betale regninger i nettbank. Bare at med den softwaren jeg bruker så trenger du ikke å betale!

Denne softwaren heter Joomla og finnes på www.joomla.org . Det finnes selvsagt norske språkfiler til systemet, både bokmål og nynorsk. Det kan nok være greit å få litt hjelp til selve installasjonen av noen som er datakyndige, men selve bruken er enkel nok til at de fleste skal kunne klare det greit.

Utseendet styres av noe som kalles templates, eller maler på norsk. Det finnes en mengde gratis varianter som du kan endre etter behov. I tillegg er det mange som produserer nydelige templates som koster svært lite.

Ønsker du spesielle funksjoner som kalender, lydavspillere, bildegallerier og annet så finnes det tilleggspakker for dette. Det er bare å laste ned og installere. Utviklermiljøet for Joomla er stort og solid, så dette programmet forsvinner ikke med det første! Og trenger du hjelp så er det et forum med over 100.000 brukere tilgjengelig.

Tips: Pass på når du kjøper plass på en internettserver at det er mulig å installere Joomla der. Noen av de aller billigste har ikke tilgang til mySQL databaser.

Sist redigert torsdag, 11 oktober 2012 04:44
Svein Wisnæs

Utvandret nordmann som har slått seg ned i det brasilianske høylandet. TV, film, internett, datamaskiner og alle slags tekniske dingser interesserer ham veldig. Definitivt en geek! Men er også interessert i noe så analogt som å forvandle enkle råvarer til velsmakende retter.

Nettside www.oceanwatcher.com/

Beslektede artikler