tirsdag, 21 oktober 2008 03:45

Brenn og lag ISO image med ImgBurn

Skrevet av 
ImgBurn skjermbilde ImgBurn skjermbilde Svein Wisnæs

Om du jobber med datamaskiner eller bruker en del tid hjemme på å mekke litt så kommer det før eller senere opp et behov for å brenne det som kalles et diskimage. Jeg snakker ikke om å skrive ut et foto av en CD, men å brenne ut en spesiell fil som inneholder all råinformasjonen på en CD eller DVD.

I forrige artikkel snakket jeg om SmoothWall. Den kan du laste ned som et ISO image og så må den brennes ut på en CD. Du kan selvfølgelig kjøpe et av de mer kjente brenneprogrammene og bruke det, men ofte er antallet formater et slikt program støtter begrenset.

Her kan ImgBurn som du finner på http://www.imgburn.com/ hjelpe deg. Programmet er gratis og støtter en rekke formater. Det kan faktisk også generere slike filer selv om du har behov for dette.

Installasjonen er det ikke noe spesielt å bemerke med bortsett fra at programmet ikke finnes på norsk. Dette er noe som en må regne med når det gjelder det vi kan kalle smale verktøyprogrammer. All oversetting av slike avhenger av at det er en entusiast et eller annet sted som tar på seg å oversette det. Programmet støtter alle versjoner av Windows inklusive Vista og 64 bit.

Bruken er såre enkel. Du må først finne frem til filen som skal brennes, høyreklikke på denne og velge "Burn with ImgBurn". Legg så inn en DVD eller CD plate alt etter hva som kreves og klikk på den store knappen nederst i hovedvinduet. Det er jo ikke nødvendig å gjøre det mer vanskelig enn dette. I et tilleggsvindu kommer det opp en del informasjon underveis, så du få klar beskjed om hva status er. I ett eneste tilfelle opplevde jeg at brenningen ikke lyktes. Det viste seg å være et problem med platen som jeg ville brenne til. Etter å ha satt inn en ny plate gikk brenningen som en lek.

Etter at jeg har redigert et videoprogram hender det ofte at jeg lager en DVD av dette. Og det programmet jeg bruker gir meg muligheten til å lagre den ferdige DVDen som et image som senere kan brennes. Med ImgBurn kan jeg brenne ut programmet til den rette typen plate uansett om det er en- eller tolags DVD, HD DVD eller en Blue-Ray plate. For deg som liker å redigere opptakene dine kan det være greit å vite at ImgBurn takler alle disse typene.

Tips: ImgBurn er enkelt i bruk, men har mange svært avanserte instillinger som du finner under Settings på Tools menyen. Du kan lage ISO image både av en eksisterende CD eller DVD og av filer fra harddisken din.

Sist redigert søndag, 25 april 2010 04:46
Svein Wisnæs

Utvandret nordmann som har slått seg ned i det brasilianske høylandet. TV, film, internett, datamaskiner og alle slags tekniske dingser interesserer ham veldig. Definitivt en geek! Men er også interessert i noe så analogt som å forvandle enkle råvarer til velsmakende retter.

Nettside www.oceanwatcher.com/